4.8 C
София
събота, март 25, 2023
НачалоЕвропейски хроникиСъмненията за корупция в полза на Катар се насочват и към Европейската...

Съмненията за корупция в полза на Катар се насочват и към Европейската комисия

Европейската комисия потвърди, че директорът на дирекцията по транспорт на институцията е пътувал до Катар за сметка на властите в Доха, както по-рано съобщиха европейски издания. Чиновникът е преценил сам, че в случая няма конфликт на интереси, въпреки че по същото време ЕС е бил в преговори с Катар за сключване на договор в областта на гражданското въздухоплаване.

Директорите на дирекции имат правото сами да правят тази преценка, а при съмнения могат да се обръщат към политическото ръководство на комисията, поясни говорителят на пресконференция в отговор на множество въпроси. Той добави, че в този случай директорът се е задоволил със собствената си преценка, че плащането на самолетните билети и хотела му в Катар от местните власти не е конфликт на интереси. Говорителят не опроверга информацията, че става дума за девет такива пътувания, както и че ЕК не работи с ясно определение за конфликт на интереси. Според него подобни пътувания засега съставляват под един процент от командировките на служителите на комисията.

По неговите думи пътуванията са били платени от Катар в израз на „гостоприемство“. Говорителят поясни, че до лятото комисията ще предложи допълнителни правила, с които да остави възможност за пътувания на своите служители, платени от организаторите, само когато това са ООН, Г-7 и Г-20, или правителства от ЕС. Попитан дали въпросният директор на дирекция следва да подаде оставка, говорителят отбеляза, че няма нарушение на действащите правила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments