23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоПо светаСъмнения в данните на гръцката брегова охрана за трагедията с кораб с...

Съмнения в данните на гръцката брегова охрана за трагедията с кораб с мигранти

Има доказателства, поставящи под съмнение разказа на гръцката брегова охрана за трагедията с потъналия с мигранти кораб в сряда, предаде Би Би Си.

Медията съобщи, че анализът на движението на други кораби в района на инцидента предполага, че претовареният рибарски кораб не се е движил поне седем часа преди да се преобърне. Гръцката брегова охрана продължава да твърди, че през тези часове корабът е следвал курс към Италия и не се е нуждаел от спасяване.

Гръцките власти все още не са отговорили на разкритията на Би Би Си. До момента е потвърдена смъртта на 78 души, но по данни на ООН около 500 други се водят изчезнали.

ООН призова за разследване на начина, по който са действали гръцките власти. Заключенията на Би Би Си са на базата на компютърна анимация за проследяване на данни, предоставени от MarineTraffic, платформа за морски анализи. Тези данни показват активността в малък специфичен район, където по-късно е потънал кораба с мигрантите, поставяйки под съмнение официалните твърдения, че плавателният съд е нямал проблеми с навигацията.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments