5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоЕвропейски хроникиСъюзна тревога! EК нареди да пестим с 15% потреблението на природен газ,...

Съюзна тревога! EК нареди да пестим с 15% потреблението на природен газ, за да накаже Путин

Страните от ЕС трябва веднага – още от 1 август, да намаляват потреблението на природен газ с 15% (еквивалент на 45 млрд. куб. м годишно).

Този режим на пестене ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март 2023 г. При особено остра криза Европейската комисия може да обяви тревога на ниво ЕС, налагайки задължително свиване на използвания газ от всичките 27 страни членки.

Това са част от предложенията на Еврокомисията в представения днес Европейски план за намаляване на търсенето на газ. Ако бъде одобрен от страните, той ще помогне да се натрупат газови резерви преди да е дошла зимата, както и да се управлява газова криза, ако Владимир Путин реши да продължи със силно ограничени доставки или напълно ги спре. В съобщението от Брюксел директно се говори, че Кремъл използва износа на природен газ като оръжие и почти половината държави от ЕС вече са засегнати.

Незабавните действия ще намалят с поне една трета отрицателния ефект за БВП чрез избягване на непланирани действия в бъдеща критична ситуация, смятат в Брюксел.

„Знаем, че днес е 147-ят ден от войната срещу Украйна, но месеци по-рано Русия започна да намалява доставките за Европа. Днес 20 от държавите са засегнати в различна степен от спрени доставки. Русия ни изнудва, използва енергията като оръжие и Европа трябва да е готова за тотално спиране на газа“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, на брифинг.

Това е законодателно действие на Комисията, с което се определят мерки, принципи и критерии за координирано намаляване на потреблението. Част от тях е определянето на конкретна цел за всяка държава с колко и как да намали с 15% потреблението в продължение на осем месеца и напътствия за изработването на съответните национални планове. Става дума за фокусиране върху заместването на природния газ с други горива и цялостно пестене на енергия във всички сектори.

„Целта ни е да защитим доставките за домакинствата и най-важните потребители като болници, ключови производства на основни продукти и услуги, веригите на ЕС за доставки и конкурентността“, се казва в съобщението.

Какво е „Съюзна тревога“ и как се задейства

На същото основание се предлага Еврокомисията да получи правомощия да обявява (след консултиране с държавите членки) на „Съюзна тревога“ относно доставките на газ.

С нея ще се налагат задължителни съкращения за всички страни:

– задейства се, когато има значителен риск от остър недостиг в газовите хранилища или изключително голямо търсене на газ

– до септември 2022 г. държавите трябва да обновят плановете си за извънредна ситуация в енергетиката, за да покажат как възнамеряват да постигнат целта за намалено потребление

– на всеки два месеца трябва да се изпращат до Европейската комисия национални доклади затова докъде е напреднал процесът

– държавите членки, искащи помощ от газови доставки по линия на европейската солидарност, трябва да демонстрират какво точно да предприели за намаляване на търсенето вътре в страната.

Страните членки могат да стимулират пестенето на енергия в производството с аукциони или търговска система за енергийни доставки.

Временна кризисна рамка за държавната помощ, одобрена от Комисията днес, позволява правителствата да предлагат компенсации.

Европейската комисия ускорява и работата по разнообразяване на доставките, включително съвместните покупки на газ. Днес Урсула фон дер Лайен заяви, че тази категория доставки вече е увеличена с една трета.

Всяко количество природен газ, спестен това лято, е енергия, съхранена, за да е достъпна през зимата, призовават от Еврокомисията. Днешното ѝ предложение е резултат от консултации със страните членки и бизнеса и цели изпреварващи мерки, които да намалят щетите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments