20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоНа фокусСянката на Китай надвисва над срещата Байдън - Путин в Женева

Сянката на Китай надвисва над срещата Байдън – Путин в Женева

За повече от десетилетие Вашингтон и Москва преминаха от неуспешни срещи към разногласия, понякога с драматични последици за глобалното помирение и демократичния ред по света. Джо Байдън ще бъде четвъртият обитател на Белия дом, който ще се изправи лице в лице с незаменимия Владимир Путин. Освен това той априори е по-малко готов да прави компромиси с руския президент „, пише колумнистът на швейцарския вестник „Льо Тан“ Фредерик Колер.

Русия е една от двете големи ядрени сили, но в никоя друга стратегическа област тя не се конкурира със Съединените щати. Москва няма модел да предложи на света. Задоволява се с управлението на това, което те смятат за своя зона на влияние.

Могат ли САЩ да си позволят да уредят конфликта с двете велики сили? Могат ли да се борят едновременно с Москва и Пекин? Американските военни смятат така. При условие, че им се предоставят повече средства. Белият дом има други приоритети: да се възстанови средната класа и да се съсредоточи върху истинския съперник на Съединените щати през XXI век – Китай. Пекин има алтернативен модел, той демонстрира своята амбиция, оръжие, иновации и има една цел: да надмине САЩ, за да постигнат стандарти и да сложат край на управлението на демокрациите.

Джо Байдън може да бъде правилният президент, в точното време, за да постигне най-накрая рестартиране на отношенията между Русия и Съединените щати.

След управлението на Доналд Тръмп това изглеждаше невъзможно в очите на повечето американци и европейци. И обратно ., жестовете към Москва, идващи от Джо Байдън, няма да се разглеждат като признание за слабост. Те могат да се възприемат като желание за възстановяване на отношенията за защита на разбираеми интереси.

Подобна маневра не може да заблуди никого. Особено в Пекин, където в наши дни се тръби за безпрецедентното приятелство с Русия. От гледна точка на Китай срещата на Байдън-Путин няма нищо общо със срещата на върха на Рейгън-Горбачов. Но тя прилича на ръкостискането между Никсън и Мао.

Тогава Съединените щати направиха избора в полза на нормализирането на отношенията си с комунистически Китай, за да се противопоставят по-късно на Съветската империя. Това сравнение има своите граници.

Но в Женева Байдън по-скоро би тръгнал по стъпките на Никсън, отколкото Рейгън. А Си Дзинпин ще действа като плашило.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments