0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоНа фокусС военен парад и жребец с позлатени копита туркменистанският президент отпразнува Деня...

С военен парад и жребец с позлатени копита туркменистанският президент отпразнува Деня на независимостта на страната

С голям военен парад, гигантски свои портрети и жребец с позлатени копита като подарък президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов отпразнува днес Деня на независимостта на страната, седем месеца след като наследи властта от баща си в изолираната централноазиатска държава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За първото си голямо национално тържество 41-годишният президент Сердар Бердимухамедов облече черен костюм, за да наблюдава от трибуната военен парад в чест на 31-вата годишнина от независимостта на страната.

Под безоблачното небе части на туркменската армия маршируваха, а някои вееха и зелено-червеното национално знаме.

Беше показан и гигантски портрет на президента Бердимухамедов. По време на тази церемония държавният глава получи като подарък млад жребец на име „Довамат“ („Наследникът“), с позлатени украшения и копита – символ, че е наследил властта в началото на годината.

Баща му Гурбангули Бердимухамедов управлява Туркменистан с желязна ръка от 2006 до 2022 г., преди да се оттегли в полза на сина си.

Туркменистан е изолирана страна в Централна Азия, чиято икономика зависи почти изцяло от продажбата на природен газ, по-специално на Китай, и търговията с Русия.

Новият президент Сердар Бердимухамедов изглежда има по-трезв стил от баща си, който обичаше да демонстрира ексцентрично поведение, като се правеше на диджей с внука си по телевизията или караше с бясна скорост състезателни коли в пустинята.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments