С реч в Астана Путин се опита да разпали антизападни настроения сред азиатските лидери

0

Руският президент Владимир Путин произнесе днес реч пред азиатски лидери в Астана, като се възползва от случая да застъпи една от тезите си, на която в последно време особено набляга, а именно: че Москва се бори със Запада, за да създаде по-справедлив свят, предаде Ройтерс и БТА.

На фона на затягането на западните икономически санкции, Путин измести акцента от борбата с предполагаемите „фашисти“ в Киев към противопоставяне на „колективния Запад“, който въоръжава Украйна, за да разшири влиянието си за сметка на Русия.

„Светът става наистина многополюсен. И Азия, където се появяват нови центрове на сила, играе значителна, ако не и ключова роля в него“, изтъкна руският лидер. Той заяви това на Конференцията за взаимодействие и изграждане на мерки на доверие в Азия, която бе проведена в казахстанската столица Астана.

На нея Путин описа Запада като неоколониална сила, която се стреми да забави развитието на останалата част от света и да експлоатира по-бедните страни.

„Подобно на много от нашите партньори в Азия, ние вярваме, че е необходимо преразглеждане на световната финансова система, която в продължение на десетилетия позволи на самопровъзгласилия се така наречен „златен милиард“, който пренасочва всички капиталови потоци и технологии към себе си, да живее до голяма степен за сметка на другите“, заяви Путин.

Фразата „златен милиард“ стана популярна в руския политическия дискурс през 90-те години на миналия век като част от теорията, според която западните държави участват в заговор с цел експлоатиране на ресурсите на другите държави, разяснява Ройтерс.

Киев и Западът отхвърлят тезата, че заплашват или омаловажават Русия, която според тях води агресивна империалистическа война срещу Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц описа днес войната в Украйна като част от руския „кръстоносен поход“ срещу либералната демокрацията, припомня Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук