14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусТагарев коментира сделката за "Страйкър" и случая в "Пирогов"

Тагарев коментира сделката за „Страйкър“ и случая в „Пирогов“

Министърът на отбраната Тодор Тагарев изрази очакване покупкта на американски бойни машини „Страйкър“ за Българската армия да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ:

„От американска страна продажбата, потенциалната продажба, е одобрена и от Пентагона, и от Държавния департамент. От тяхна страна предстои тя да достигне до Конгреса, защото само Конгресът може да даде окончателното решение. Това са параметрите, това е максималното количество техника и максималната цена, за която може да се говори в този проект“.

Става дума за 183 бронираши машини и допълнително въоръжение, комуникационни средства и транспортна техника на приблизителна максимална стойност 1 милиард и 500 милиона долара.

Миинстърът коментира и случая със съветника си Мустафа Емин, който бе обвинен, че се е държал арогантно в „Пирогов“:
 

Припомняме ви, че от спешната болница обвиниха Мустафа Емин, че е заплашвал персонала на лечебното заведение, за да прегледат детето му преди друг малчуган, а самият министър Тагарев пусна писмо по колегите си от здравното министерство, с което изиска допълнителна информация по случая.

„Работим в пълна прозрачност – аз пиша служебно писмо до своя колега и то веднага излиза в медиите“, вметна Тагарев.

Според него случаят е придобил вече много сериозна политическа окраска.

„Искат се оставки, иска се моята оставка, така че предполагам има начин да видя и аз записа преди да взема решение“, обясни военният министър.

„Между другото един от водещите политици обяви, че само за 5 минути мога да си изясня целия казус. Аз обаче не бих могъл да си позволя действия, например, телефонно обаждане до директора на „Пирогов“, което може да бъде възприето като опит за натиск. Затова очаквам да видя реално фактите, за да взема решение“, продължи Тагарев.

В заключение министърът каза: „По никакъв начин не съм оказвал натиск“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments