17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоПо светаТайван е засякъл 9 военни кораба и 26 летателни апарата, изпратени от...

Тайван е засякъл 9 военни кораба и 26 летателни апарата, изпратени от Китай

Тайванското министерство на националната отбрана съобщи днес, че е засякло около острова 9 военни кораба и 26 летателни апарата, изпратени от Китай, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало ден след края на големи учения китайските въоръжени сили около Тайван – самоуправляващ се демократичен остров, за който комунистически Китай претендира, че е негова територия.

Китай мобилизира „тази сутрин военни летателни апарати, които преминаха средната линия (в Тайванския проток) от север, центъра и юг“, съобщи тайванското министерство на националната отбрана. То добави, че е засякло и китайски военни кораби към 11 ч. (6 ч. българско време).

Китай започна в събота тридневните си военния учения, по време на които симулира удари по Тайван и обкръжаване на острова, отбелязва АФП.

Вчера, последния ден от маневрите, тайванското министерство на националната отбрана обяви, че е засякло 12 китайски военни кораба, както и 91 самолета, 54 от които са навлезли в идентификационната зона за въздушна отбрана около острова. Тази демонстрация на сила от страна на Китай дойде след като тайванската президентка Цай Ингвен се срещна в сряда в Калифорния с председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти на връщане от обиколка в Централна Америка.

Комунистически Китай смята Тайван за своя провинция, отцепила се след края на гражданската война пред 1949 г., и казва, че ако се наложи, ще си върне контрола над острова и със сила, посочва АФП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments