22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоНа фокусТайван обяви, че ще закупи американско оръжие за 1,16 милиарда долара ВЛАДИМИР...

Тайван обяви, че ще закупи американско оръжие за 1,16 милиарда долара ВЛАДИМИР САХАТЧИЕВ

Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката за 1,16 милиарда долара с правителството „Байдън“ за закупуването от островната демокрация на ракети въздух-въздух и въздух-вода, предаде ДПА.

Министерски говорител обяви тази сутрин, че правителството „Байдън“ е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети „Харпун“ (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух „Сайдуиндър“ (AIM-9X Sidewinder), съобщи днес тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството в Тайпе за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

В четвъртък тайванските сили свалиха предполагаем китайски дрон, летящ над зона с ограничен достъп между контролираната от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.

Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети срещу няколко китайски граждански дрона, които били забелязани в района вчера следобед, съобщи снощи тайванското министерство на отбраната.

Китай, който смята самоуправляващия се Тайван за своя провинция, засили военния натиск по въздух и вода и кибератаките срещу острова, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи противоречиво посещение в Тайван на 2 август, отбелязва ДПА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments