19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокус"Таймс" публикува интервю с ирландски братовчед на Байдън

„Таймс“ публикува интервю с ирландски братовчед на Байдън

Американският президент Джо Байдън приключи 4-дневното си посещение на остров Ирландия, което мина основно под знака на връщането към ирландските му корени, с които много се гордее.

Вестник „Таймс“ обаче публикува интервю с негов братовчед, живеещ в английското графство Съри, който твърди, че Байдън е толкова ирландец, колкото е и англичанин.

От момента на кацането му в Белфаст, Джо Байдън непрекъснато изтъкваше дълбоката му връзка с „Изумрудения остров“, дори заяви в ирландския парламент в Дъблин: „Аз съм у дома“. Проявата на такава обществена привързаност към Ирландия обаче подразни негов братовчед, 77-годишният Ралф Байдън, който живее в градчето Кобъм в английското графство Съри, пише „Таймс“.

В интервю за вестника Ралф казва: „Усещам, че той се опитва да избегне колкото се може повече контактите с която и да е част от английската страна на семейството си. Да бъдеш ирландец е много по-секси за американските избиратели и той набляга на това, въпреки че е една осма ирландец“.

Ралф Байдън допълва: „Не мога да разбера ирландската му пристрастеност, изглежда малко абсурдно. Ако иска да насърчи мира между протестанти и католици, според мен, е добре да говори и за ирландското и за британското си наследство. Но разбирам, че той има над 30 милиона ирландски американци в страната си, чиито гласове ще му трябват догодина“.

„Таймс“ припомня, че британският премиер Риши Сунак е посрещнал Джо Байдън на летището в Белфаст, но не е било организирано заснемане на сърдечно ръкостискане при подобни обстоятелства, а на следящия ден те бързо са се разделили след 30-минутната им среща на чай в хотела на Байдън.

„Не знам дали Байдън се опитва да злепостави Сунак, но си представям, че той не е впечатлен от това, че Великобритания следва Брекзит“, казва Ралф Байдън.

„Таймс“ припомня, че бащата на Джо Байдън – Джоузеф Байдън Старши, е с английски и ирландски корени. Вестникът също споменава, че преди време Джо Байдън е разказал свой спомен като дете, когато негова ирландска леля му казала: „Баща ти не е лош човек. Той просто е англичанин“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments