Тайната на балерините: Как поддържат перфектната си фигура

0

Да бъде нежнаелегантна, грациозна и ефирна като балерина, е мечта на почти всяка жена. Идеята за идеалната фигура на балерината се формира още през XVIII век. А една от първите балерини, която се вписва в историята на това изкуство, е Мари Ан Камарго. Тя става известна в момент, когато балетът такъв, какъвто го познаваме днес, тепърва започва да придобива популярност. Всяка млада танцьорка е искала да изглежда като Мари. Трупата дори отказвала да приеме онези, които били по-тежки от примата, пише vesti.bg.

И въпреки че оттогава са изминали почти три века, стандартите за балерините не са се променили. Професионалният и житейският им път обаче за мнозина остава обвит в мистерия. Каква диета спазват, как успяват да поддържат толкова перфектна визия и вярно ли е, че живеят в постоянни лишения и ограничения? Отказват ли се от това да бъдат майки, за да изградят успешна кариера?

Вдъхновени от класическите балети „Жизел“, „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“ на Чайковски, част от разнообразните продукции на Marquee TV в ТВ платформата на EON, решихме да надникнем зад кулисите и да разбулим някои от тайните им за съвършенство.

Средната височина на балерините е 167 см. Повечето балерини са с ръст между 160 см и 173 см, а за идеално се счита тегло между 40 и 59 кг. Но не се заблуждавайте, крехката им физика съвсем не означава, че те не притежават невероятна сила и издръжливост. Най-важното е тялото на балерината да бъде пропорционално. В оптималния вариант тя трябва да бъде слаба, с изваяна шия, къс торс, с дълги ръце и крака. И все пак, ако балерината притежава изключителен талант, едва ли някоя трупа би я върнала, защото е малко по-висока на ръст или с по-дълъг торс от общоприетото.

 

балерина
iStock photos/Getty images

 

Обикновено повечето деца, които се записват на балет, са на възраст между 4 и 8 години. Тогава бъдещите танцьори просто се учат да контролират своите тела и да се движат в такт с музиката. Около 11-годишна възраст те започват да танцуват на пръсти, като тренировките им са 3-4 пъти седмично, тъй като изискват много дисциплина и издръжливост. Освен това те изучават и актьорско майсторство, защото все пак трябва да умеят да пресъздадат образа на героя чрез своите движения.

 

балерина
iStock photos/Getty images

 

Няма съмнение, че хранителният режим на балерините се основава на много лишения и ограничения. Много от тях дори не консумират сол, ограничават плодовете и въглехидратите, (което в никакъв случай не препоръчваме да правите при нормални обстоятелства и преди консултация със специалист). За тестени храни, шоколад и млечни продукти в ежедневието им пък дори не може да става дума. Обикновено диетата им включва зеленчуци, риба, яйца, бяло месо и други нискокалорични храни, богати на витамини и минерали. Понякога и мениджърите на трупата налагат специфичен режим на балерините. Например танцьорките в „Лебедово езеро“ следват строга 7-дневна диета преди всяко представление, за да изглеждат фини и елегантни.

Но дали понякога прегрешават? Все пак и те са хора. Много от тях споделят, че си позволяват лакомства, когато има повод за това.

Интензивните тренировки водят до множество професионални нараняванияБалерините страдат често от хранителни разстройства, имат проблем със здравината на костите и нерядко имат фрактури на първото ребро. А заради изтощителните репетиции най-често страдат краката им. Обикновено жените са по-заети от мъжете и често работят извънредно – по 9 и повече часа на ден. И още нещо, от което страдат представителките на нежния пол, посветили живота си на балета – те навиват косата си на кок, което пък уврежда косата им и я прави накъсана и крехка.

 

балерина
iStock photos/Getty images

 

Да бъдеш майка и балерина едновременно, със сигурност не е лека задача. Особено през първите две години, когато трябва да обгрижват своето дете, кариерата им отива на заден план. Повечето от тях обаче бързо си връщат формата.

Въпреки всичко това те са категорични, че всяка жертва си заслужава. Защото за тях балетът е магия.

Той дисциплинира ума и тялото, а положителната атмосфера гради самочувствие, уважение и любов към изкуството. А грациозността, женствеността и красотата на балерините вдъхновява милиони хора по света и ги прави достойни за уважение и бурни аплодисменти!

 

танц балерина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук