9.4 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоНа фокусТайфунът "Нору" стигна до Виетнам

Тайфунът „Нору“ стигна до Виетнам

Тайфунът „Нору“ връхлетя тази сутрин върху Виетнам, нанесе щети на хиляди жилища и предизвика наводнения, съобщава БТА.

По данни на Националния център по хидрометеорология Нору се е бил насочил към крайбрежния град Куангнам и провинция Дананг. Скоростта на вятъра е била до 117 км/ч, което значи, че става дума за тропическа буря от 4 степен.

Циклонът стигна до Виетнам дни след като в неделя удари Филипините като най-силната буря там тази година и уби най-малко осем души. Във Виетнам не се съобщава за смъртни случаи, но най-малко девет души бяха ранени вчера, докато се опитваха да укрепят къщите си.

Метеролозите предупредиха, че централните части на страната ще бъдат засегнати от проливни дъждове, като общата сума на валежите се очаква да е 150-250 мм. На някои места могат да достигнат 300 мм, което ще доведе до свлачища и наводнения.

Десет летища бяха затворени заради бурята, а националният превозвач „Виетнам еърлайнс“ отмени  148 полета, което е засегнало около 14 000 пътници.

Вчера виетнамските власти мобилизираха над 270 000 военнослужещи за справяне с бурята, а жителите се подготвиха, като укрепиха домовете си с чували с пясък. Стотици хиляди хора бяха евакуирани преди бурята. Очаква се „Нору“ да отслабне, когато навлезе в планинските райони в Централен Виетнам, където се отглежда кафе.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments