18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусТалибаните са все по-близо до пълен контрол над Афганистан

Талибаните са все по-близо до пълен контрол над Афганистан

Талибаните са все по-близо до осъществяването на военен преврат в Афганистан. Те поеха контрола над всички ключови градове, а вътрешното министерство, цитирано от „Ройтерс“ съобщи, че талибаните навлизат в столицата Кабул от всички страни. А „Франс прес“ цитира техен лидер, според който на бойците е наредено да останат на входовете на афганистанската столица и да не влизат в града.

Местни жители, цитирани от агенцията обаче потвърждават мирното навлизане на силите на талибаните в някои предградия на афганистанската столица.

„Не искаме нито един невинен афганистански цивилен да бъде ранен или убит, докато поемаме властта, но не сме обявили прекратяване на огъня“, е заявил представител на талибаните пред „Ройтерс“. Лидерът на талибаните в Доха е наредил на бойците да се въздържат от насилие в Кабул и да позволят безопасното преминаване на всеки, които иска да напусне града и е поискал жените да се отправят към защитени зони. Говорител на талибаните е заявил, че няма да има отмъщение срещу никого и на служещите на правителството и военните ще бъде простено. Той също така призова цивилните да останат в страната и да не напускат от страх. По-рано през деня пред банките в Кабул имаше стотици хора.

От кабинета на президента написаха в Туитър, че на няколко места в Кабул са чути изстрели и че силите за сигурност са овладели положението. Основните членове на американското посолство работят от летището в Кабул, е заявил служител на американското правителство, цитиран от Ройтес. А представител на НАТО е съобщил, че няколко служители на Европейския съюз са били изтеглени на безопасно, тайно място в столицата.

Според говорител на талибаните се водят преговори с афганистанското правителство за „безконфликтна капитулация“ на Кабул. Журналист в афганистанската столица заяви пред Би Би Си:

 

„В изявлението на талибаните се казва още, че сигурността на Кабул е отговорност на правителството до предаването на властта. Чужди и западни дипломати са прехвърлени на сигурни места. Афаганистанците обаче нямат този лукс. На хората тук им беше обещан мир и прекратяване на огъня, но нищо от това не се случи. Но ако сега Афганистан успее да осъществи мирно предаване на властта това ще бъде исторически момент.“

Пакистан е затворил един граничен пункт с Афганистан, тъй като Афганистанската страна е под контрола на талибаните, пък написа вътрешното министерство на Пакистан.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments