13.3 C
София
сряда, септември 8, 2021
НачалоНа фокусТалибаните формираха временно правителство на Афганистан

Талибаните формираха временно правителство на Афганистан

Радикалното движение „Талибан“ обяви, че е формирало правителство на Афганистан, което ще бъде оглавено от Мохамед Хасан Ахунд. По-рано създаването на кабинет от министри беше обявено два пъти, но впоследствие бе отложено. Отлагането се дължи на факта, че талибаните се опитват да сформират инклузивна администрация, приемлива за световната общност, следва от съобщенията в медиите, пише руското издание „Коммерсанть“.

Съставът на временното правителство на Афганистан е следният: ръководител на правителството – Мохамад Хасан Ахунд, Първият вицепремиер – Абдул Гани Барадар, втори заместник – Абдул -Салам Ханафи, Външен министър – Амир Хан Мотаки, ръководителят на Министерството на отбраната – Мохамед Якуб, Вътрешен министър – Анас Хакани, Ръководител на Министерството на културата и информацията – Забиула Муджахид, ръководител на Министерството на финансите – мула Еядула Бадри, Ръководител на Министерството на икономиката – Мохамад Ханиф, Министър на разузнаването – Абдул Хак Васик, ръководител на Централната банка – молла Мохамад Идрис, ръководител на Министерството на земеделието е молла Абдул-Манан Омари.

На 28 август говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че вече са назначени служители, които да управляват ключовите институции, включително министерствата на здравеопазването и образованието, както и Централната банка. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да изпрати свой представител на встъпването в длъжност на новото афганистанско правителство, ако то е инклузивно. Новите афганистански власти изпратиха покани за церемонията до няколко държави, включително Турция, Китай, Иран, Пакистан и Катар. В същото време се разбра, че талибаните не възнамеряват да поддържат дипломатически отношения с Израел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments