Таско Ерменков: БСП ще е в зала и няма да подкрепи с нито един глас кабинета на ГЕРБ

0

Партията е отворена за дискусии, но когато едно решение се вземе, то трябва да се изпълнява, заяви членът на ИБ на БСП

 

„Няма да направим никакви действия, с които косвено или пряко да подкрепим правителство с мандата на  ГЕРБ. Ще сме в зала и ще гласуваме „против”. Нито един глас от парламентарната група няма да бъде даден в полза на този кабинет.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в предаването „България сутрин” по Bulgaria ON AIR.

 

“Вълкът козината си мени, но нрава – не. Който и да ни предложат за премиер, той ще изпълнява политиките на ГЕРБ, защото зад него ще стои мнозинство на ГЕРБ,  a не експертите, които ще са в кабинета”, добави той.

 

„Ако проследим поведението на Явор Божанков, той още в миналия парламент участва в един митинг в подкрепа на войната в Украйна. Тогава ние това го приехме като негово лично мнение, което изразява публично. Има принципни позиции, по които можем да бъдем толерантни  до момента, до който тази позиция е изразена като лично мнение и не влияе върху политическите решения на партията. Когато това се случва от най-високата трибуна в парламента и когато заставаш срещу своите избиратели, които са те избрали с ясно изразена позиция в предизборната ни кампания – „не” на войната в Украйна и „не” на оръжията за Украйна – тогава ти вече си пристъпил границите, с които си избран и нямаш място в парламентарната група”, каза Ерменков по темата с  отстранения депутат от парламентарната група на „БСП за България”.

 

Социалистът подчерта, че партията е отворена за дискусии преди вземане на решение, но когато решенията се вземат, народните представител от левицата трябва дисциплинирано да ги изпълняват, защото „сме партия, а не клуб по интереси”.

 

„Не сме изключили никого, който да не заслужава да бъде изключен – като започнем от олигарсите, които работиха скрито и заедно с ГЕРБ и получаваха обществени поръчки от тях и се премине през тези, които чисто кадрово не се чувстват удовлетворени, поради което, не можейки да престъпят през егото си, се опитват да престъпят през партията”, каза още Таско Ерменков.

 

„С изпращането на оръжие, ние влизаме във войната със съучастие във воденето на военните действия и това, че се увеличава броят на черните забрадки и от двете страни на фронтовата линия. Когато ти напомпваш едната страна с оръжие, другата е естествено да реагира,  да вдигне нивото на агресията и броят на жертвите да се увеличава. С това не се решава един конфликт, който трябва да се реши на масата на дипломацията”, обясни Ерменков.

 

Той коментира, че ако бъде поканена от „Продължаваме промяната” в рамките на втория мандат, БСП  ще води разговор по политики и решения, които могат да се намерят заедно, и тогава ще реши дали да подкрепи такъв кабинет.

 

„Важно е да има правителство, но това правителство не може да бъде на всяка цена, а трябва да бъде в интерес на българските граждани”, категоричен бе Таско Ерменков.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук