Тежка есен ни чака заради ниското ниво на ваксинация

0

Очаква ни тежка есен, независимо, че в момента има лек спад на заразени с COVID-19. За това предупреди математикът Лъчезар Томов в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му в България ваксинационният процес е изключително нисък. Колкото и преболедували да имаме, дори при 70% преболедували, пак има масово заразяване. Следващата пролет, ако няма специални мерки, бихме могли да достигнем до 35 000 нови починали, предупреди Томов.

Въпросът е какво ще стане след пика. Има много дълга опашка от много починали, ако не се въведат нови специални мерки, изтъкна Томов.

Той посочи, че вирусът е изключително заразен, това е напълно различен вирус. При сегашния вирус един човек може да зарази десет човека.

Най-вероятният сценарий според Томов е, че можем да стигнем до 100 000 активни случаи, до 19 000 нуждаещи се от легла и над 1 200 нуждаещи се пациенти от интензивно лечение. Делът на хората над 60 години определят нуждата от легла.

При 100 000 активни случаи ще ни трябват между 15 и 19 000 легла в зависимост от дела на 60 годишните. Нашата здравна система не се справи, по мнението на Лъчезар Томов. Във връзка с началото на учебната година, Томов коментира, че трябва да се тестват минимум три пъти седмично децата и учителите, да носят маски и задължително ваксиниране на учителите. Който не иска да се ваксинира, да напуска или да отива онлайн, дистанционно. Който работи с хора, той е задължен да ги предпази от смърт, подчерта математикът.

Според него от локални мерки няма смисъл, ако регионите не са изолирани един от друг. Мерките трябва да бъдат национални – задължително ваксиниране, кампания за ваксинирането и затваряне, настоя Лъчезар Томов.

„Ние ще унищожим държавата си със загуба на население. Как ще направим държава без хора, бизнес без хора, икономика без хора“, запита Томов.

Според него хората са скептични за ваксините, защото политиците в България не дали пример, слабо е образование и държавата трябвало да поеме отговорност, като някои сектори задължително трябвало да се ваксинират. Ваксините са по-безопасни от тези ваксини, които са ни слагали като деца. По-лесно ще починете от гръм, отколкото да получите нещо от ваксините. Вие може да се натровите с аспирин и да умрете, даде пример Томов. Математикът увери, че колективният имунитет ще го достигнем, но с много висока цена – с ваксинирани 5 млн. души. 

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук