Тези отдалечени лагуни във Филипините ще променят отношението ви към медузите

0

От всички морски същества в света медузите са сред най-старите и повсеместни видове. Но е малко вероятно те да спечелят състезания за популярност.Техните желатиновидни камбановидни тела, предчувстващи пипала и отровни ужилвания могат да варират от леко неудобни до изключително болезнени или дори фатални, в зависимост от вида. Но няма причина да се страхувате от медузите в лагуната Тожоман – всъщност, ако имате възможност да посетите, когато международните пътувания се отворят отново, може дори да се влюбите в тях.
Разположена на около 2,5 часа разходка с лодка от остров Сиаргао в югоизточната част на Филипините, лагуната е едно от малкото места на Земята, където можете да намерите „невинни“ медузи.
„Не можете да повярвате на очите си – представете си, че виждате лагуна, изпълнена с толкова много мили медузи“, казва Марк Роа, който управлява обиколки на Siargao в партньорство с платформата за резервации на пътувания Klook, пред CNN Travel.
„Тези медузи – в комбинация с пътуването с лодка, гледките и чистата вода – мисля, че това е нещо ново за много чужденци.“,според него. Повечето пътешественици изследват лагуната като част от еднодневна екскурзия от Siargao до Национален парк Sohoton Cove, която обикновено се движи между 5-7 ч. сутринта. 37-годишният Доминик Франциско, който управлява туристическия оператор My Siargao Guide, води пътници от 2015 г. насам. „Първият път, когато посетих лагуната, си спомням, че видях най-зеления пейзаж с чисти сини води“, казва Франсиско пред CNN Travel и разказва: „Бях толкова хипнотизиран, че напълно забравих дългото, неравномерно пътуване с лодка до там.“ Заобиколена от скалисти издатини и гъста джунгла, лагуната е определено убежище за медузите. Тъй като водата е доста плитка, моторни лодки не могат да влязат в защитената зона. blank
Вместо това Франсиско казва, че пътниците обикновено се плъзгат в малки гребни лодки, за да изследват отговорно лагуната.
„Когато водя пътници в лагуната, те са напълно изумени от пейзажа. Това е море от блус, когато погледнеш надолу и буйна зеленина наоколо, заобиколена от скали, които ограждат района“, казва той.
Пътуващите обичат да се гмуркат с шнорхел из залива и да се носят с лодка около лагуната. Франциско казва, че най-доброто време за разглеждане на съществата е от март до юли, когато е едновременно нисък сезон за сърфиране и пиков сезон за размножаване на медузи, известен като цъфтеж. Докато светилището често е най-важното за много туристи, Роа казва, че останалата част от еднодневното пътуване може да бъде също толкова запомнящо се.
„На лодките обикновено играем игри и ядем барбекю с морски дарове заедно – това е много забавно“, казва Роа, която осигурява както частни, така и групови обиколки на Националния парк Sohoton Cove.
„Спираме и на три острова – остров Даку, остров Гаям и гол остров, въпреки че гол остров всъщност е пясъчна ивица, която се появява само при отлив.“, споделя още.
Пътуващите имат възможност да скочат от лодката, да протегнат краката си, да направят снимки, да се гмуркат с шнорхел или просто да се потопят бързо.
„Сохотон е наистина вълнуващ за пътешественици за първи път, защото можете да изпитате много неща – медузите, пещерите, спелунгите, подводните пещери, плажовете – всичко това за един ден“, добавя Роа.

„„ Stingless “е погрешно наименование за тези медузи“, казва д-р Ephrime Metillo, декан на Колежа по наука и математика и професор в Департамента по морски науки в Държавния университет в Минданао (Технологичен институт Илиган).
Ученият, който задълбочено е изследвал различни форми на планктонния морски живот, включително медузи във Филипините, казва, че в лагуната Тожоман има два вида – Aurelia aurita (лунна медуза) и Mastigias papua (петниста медуза), въпреки че последната изисква генетичен анализ. И двата вида жилят. blank
Отровата обаче е предназначена да зашемети или убие плячката им по избор – фитопланктон – и не е достатъчно силна, за да проникне в относително дебела човешка кожа, освен ако не сте особено уязвими или алергични. Някои уязвими индивиди, изложени на рояк от медузи, могат да развият болезнени обриви, гадене и повръщане.
Макар и напълно безвредни за по-голямата част от хората, заслужава да се отбележи, че тези медузи са склонни да се събират в огромни рояци за защита от хищници, като морски костенурки. blank
Но защо в лагуните на Siargao? Те всъщност не знаят, че го правят, обяснява Сьорен Кнудсен, ръководител на програмата на Marine Conservation Philippines. „Това е свързано с ветровете и теченията и с това как медузите се изтласкват в лагуните с малка възможност да се извадят отново“, казва Кнудсен.
За щастие на медузите тези лагуни осигуряват идеални условия за размножаване, тъй като ограниченото пространство ги държи близо един до друг.
Медузите са относително издръжливи същества, но все пак е наложително внимателно да изследвате лагуните.blank
И двамата учени насърчават пътуващите да избягват да замърсяват светилището, да докосват съществата нарочно или случайно да ритат медузите с перки, тъй като това може да увреди телата им.
Някои ръководства също препоръчват носенето на защитен от рифове слънцезащитен крем за защита на морската екосистема.
„Докато отделните медузи са с краткотраен живот (обикновено няколко месеца), видът е невероятно устойчив“, казва Кнудсен.
„Без съмнение сте чели, че хлебарки ще бъдат последните оцелели след ядрената война, защото са толкова устойчиви. Всъщност хлебарки вероятно ще са отдавна отминали, когато последната медуза плува в самотно море.“, казва още ученият.
Сн. CNN

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук