16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусТелефонно обаждане, че Moody's може да намали кредитния ѝ рейтинг е в...

Телефонно обаждане, че Moody’s може да намали кредитния ѝ рейтинг е в началото на грандиозния колапс на Silicon Valley Bank

Телефонно обаждане, че рейтинговата агенция Moody’s може да намали кредитния рейтинг на калифорнийската Silicon Valley Bank, е поставило началото на грандиозния колапс на 16-ата по големина банка в Съединените щати, предаде Ройтерс.

Обаждането на Moody’s е дошло след като стойността на облигациите, в които SVB е инвестирала сериозна част от портфейла си, е спаднала заради по-високите лихви.

Притеснен, че понижението може да подкопае доверието на инвеститорите и клиентите във финансовото състояние на институцията, екипът на банката, фокусирана основно към финансиране на стартиращи компании, започва работа по план за повишаване на стойността на притежанията. Продават се нискодоходни облигации за над 20 милиарда долара и постъпленията се инвестират в други активи, които трябва да носят по-висока възвръщаемост, пише Ройтерс, като се позовава на двама души, запознати с процеса.

Транзакцията обаче генерира загуба и последва сериозно обезценяване на акциите и в крайна сметка – намеса на регулаторите, когато банката вече практически е във фалит.

Фалитът на калифорнийската Silicon Valley Bank породи притеснения за недооценени странични ефекти от рязкото покачване на лихвените равнища от страна на централните банки.

Вчера 16-ата по големина банка в Съединените щати бе обявена във фалит, като това е първият колапс на толкова голяма финансова институция след Lehman Brothers през 2008 година.

Проблемите на SVB предизвикаха разпродажби на банковите акции през последните дни, а мнозина експерти очакват задълбочаване на проблемите.

 

„Идва ли тежка рецесия?“ – това е първият въпрос, който идва на ум на всички, които помнят кошмара от фалита на Lehman Brothers. Отговорът на анализаторите не е еднозначен.

Проблемите в SVB демонстрират как кампанията на Федералния резерв и други централни банки за борба с инфлацията са направили пазара уязвим, тъй като повишаването на лихвите е намалило стойността на облигациите, а това удря пряко инвеститорите в тях – именно това е началото на края на SVB.

По последни данни американските банки са загубили над 100 милиарда долара от стойността, заради разпродажбите на фондовия пазар през последните два дни, а европейските банки са загубили още около 50 милиарда долара от стойността си, посочва Ройтерс. Според агенцията, позовавайки се на двама близки до процеса източника, грандиозният колапс на банката, оперираща в нишовия бизнес с финансиране на стартиращи компании, е започнал в средата на миналата седмица, когато Moody’s сигнализира, че е възможно да намали кредитния ѝ рейтинг.

Ръководството на финансовата институция прави всичко възможно да предотврати този сценарий, но неуспешно, което води до вчерашното поемане на контрола на банката от регулаторните органи. Хари Тан – считан за гуру в подкрепата на стартиращи компании, коментира, че случилото се със SVB е равносилно на „изчезване“ на предприятията, финансирани от банката.

Централният ѝ офис и всичките ѝ клонове ще отворят отново на 13 март и всички застраховани вложители ще имат пълен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта. Проблемът обаче е, че 89% от депозитите в банката не са били застраховани. Още вчера се чуха предупреждения, че може това да не е последната проблемна банка, а празнотите в балансите ѝ да се окажат обичайна практика за част от сектора.

Финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън успокои, че няма да се стигне до криза в сектора.

Междувременно в Лондон бе обявено, че британското подразделение на SVB също ще бъде обявено в несъстоятелност.

 

На Острова депозитите са застраховани до размер от 85 хил. паунда (което е равносилно на 102 хил. долара) или 170 хил. паунда за съвместни сметки, напомнят от Bank of England и подчертават, че банката има ограничено присъствие в Обединеното кралство и няма да причини стрес във финансовата система.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments