14.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоЕвропейски хроникиТиери Бретон: Като крайна мярка военните предприятия в ЕС може да бъдат...

Тиери Бретон: Като крайна мярка военните предприятия в ЕС може да бъдат задължени да произвеждат за Европа и Украйна

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, че е възможно като крайна мярка военните предприятия в страните членки да бъдат задължени да преориентират производството си за нуждите на Европа и Украйна:
„Искаме временно да вдигнем регламентираните бариери, които идентифицирахме – за разрешителните, работното време, процедурите за обществени поръчки, трансферите в рамките на Общия пазар на части и боеприпаси. Въвеждаме и мерки от типа на „приоритетни поръчки“, както направихме в закона за чиповете.
Това е изключително важен момент, за да можем да преориентираме сегашната продукция към нуждите на Европа и Украйна. Ние насърчаваме предприятията да го направят, разбира се, доброволно, но също така се подсигуряваме със задължителни действия като крайна мярка“, каза Бретон.
Той направи изказването си ден преди гласуването на акта в подкрепа на производството на боеприпаси. Той добави, че вече е посетил 15 военни предприятия в 13 страни членки, сред които и България, за да види техния капацитет и от какво се нуждаят, за да увеличат и ускорят производството си. Той изрази увереност, че целта да бъдат осигурени 1 млн. боеприпаси са Украйна в рамките на една година може да бъде постигната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments