11.2 C
София
неделя, октомври 24, 2021
НачалоЕвропейски хроникиТимерманс от София: Въглищата нямат бъдеще

Тимерманс от София: Въглищата нямат бъдеще

Няма бъдеще в използването на въглища. Това заяви ексклузивно в ефира на bTV зам.-председателят на Европейската Комисия Франс Тимерманс, отговорник за „Зелената сделка“. Той пристигна на посещение в България, за да участва във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“, организиран от dir.bg и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net. „Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса“, коментира зам.-председателят на ЕК.

Тимерманс беше категоричен, че не може да каже дали е приемлива 2040 г. като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост. „Когато става дума за Планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския План през следващите дни, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва“, каза Тимерманс. Според него „зелената енергия“ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще.

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: „В момента със съпругата ми живеем в Белгия, плащаме авансово 220 евро на месец, но аз знам, че вече тази сума няма да е достатъчна за покриване на сметката, защото сумите се покачват драстично. Предполагам, че в края на годината ще трябва да се плати доста повече“. Той обясни, че ситуацията с високите цени на електроенергията е свързана с COVID пандемията. Тимерманс уточни, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били дори и по-високи. Според него е можело да се предвиди ценовият скок заради развитието на икономиката, но има и други фактори, които е нямало как. „Заради COVID намалява предлагането на газ, хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че това е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, обясни зам.-председателят на ЕК.

Относно твърдението, че Москва задържа количества газ, за да създаде по-високо търсене и повишаване на цените, Тимерманс отговори, че Русия изпълнява своите договори с ЕС и Брюксел няма причина да смята, че руснаците притискат пазара. „Търсенето е огромно в световен план. В Китай това също е голям проблем. Русия се опитва да достави максимални количества и на Китай. Нямаме причина да смятаме към момента, че Русия по някакъв начин манипулира пазара“, заяви още той. Тимерманс коментира и газопровода „Северен поток 2“. Според него от германските власти зависи дали проектът може да се лицензира по-рано.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments