7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусТома Биков: Коалирането ДБ - ПП ще приключи проекта ДБ

Тома Биков: Коалирането ДБ – ПП ще приключи проекта ДБ

„Политическата ситуация е динамична. Предстоят най-различни събития, включително да видим кой как ще се яви – с какви програма и послания. Очевидно трябва да има компромис, защото няма да има политическа сила, която да спечели пълно мнозинство… Сложността на политическата криза е, че трябва да се водят разговори между партии и политически лидери с тежка история в отношенията си“.

Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

И подчерта, че партия ГЕРБ има различия с БСП по стратегически теми, затова една обща конструкция би била сложна.

„Когато беше взето решение, че няма да се коалираме никога с БСП, това беше посочване на БСП като основен опонент на ГЕРБ. Не мисля, че в момента БСП са основен опонент на ГЕРБ, защото БСП вече е малка политическа сила. Наш основен опонент започва да бъде „Продължаваме промяната“, с които също имаме доста сериозни различия. Наш основен опонент винаги е била левицата и в този контекст най-голямата лява партия винаги се е изправяла срещу нас и ние срещу нея. В отишлия си парламент „Демократична България“ имаха възможност да играят ключова роля в политическия процес, която пропуснаха по лековат начин. Не мисля, че ако ДБ се събере с ПП, то ДБ ще има бъдеще като самостоятелен политически субект. Коалирането ДБ – ПП ще приключи проекта „ДБ“.

В предаването „Неделя 150“ Биков подчерта, че съдебна реформа не се прави по бързата писта.

„Какво искаме от нея? Да постигне успех? Съдебна реформа се прави от парламент, който е изпълнил основната си функция да излъчи правителство. Не може да се прави ей така, защото някой си го е поставил за цел, защото някой е внесъл някакъв си там закон и всички останали са длъжни да го аплодират и да го приемат на бърза писта само за да можем да отидем после в Брюксел и да кажем, че сме изпълнили петилетния план. Това не е съдебна реформа, а отбиване на номер„.

По темата за РСМ той коментира, че в момента страната си е самоналожила вето за влизане в Европейския съюз:

„Случващото се през последните седмици не дава много сериозни перспективи пред РСМ за скорошно започване на преговори с Европейския съюз… Ние трябва да погледнем проблема отвъд клишетата, че сме братя, че сме близкиРеално имаме проблемен съсед и трябва да гледаме на РСМ по начин, който да реши този проблем. Там наслояванията са дълбоки и те са в обществото. Политическият елит само изразява обществените настроения“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments