16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокус"Трансперънси интернешънъл": Корупцията води до увеличаване на насилието по света

„Трансперънси интернешънъл“: Корупцията води до увеличаване на насилието по света

По-голямата част от света продължава да не се справя в борбата с корупцията, като 95 процента от държавите са постигнали малък или никакъв напредък от 2017 г., каза международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ („Прозрачност без граници“), цитирана от Асошиейтед прес.

Индексът за възприятие на корупцията за 2022 г., който измерва това явление в държавния сектор според експерти и хора от бизнеса, също така установява, че правителствата, изпитващи затруднения с корупцията, нямат капацитета да защитават хората и има по-голяма вероятност общественото недоволство да прерасне в насилие.

„Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде“, заяви Делия Ферейра Рубио, директор на „Трансперънси интернешънъл“.

„Единственият начин държавите да излязат от това състояние е да работят усилено за изкореняване на корупцията на всички нива и да гарантират, че правителствата работят за всички хора, а не само за малцина от елита“, допълни Рубио.

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (ниско ниво на корупция). Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични  институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments