„Тренд“: Най-голям проблем за българите са високите цени

0

Повишаването на цените се показва основният избор пред новата власт. Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е над 20%. Изходна стойност на положителна и отрицателна оценка за кабинета на Петков. Запазва се електоралната структура от последните избори. Това са основни изводи от публикуваното днес проучване на социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“ признайте на българите насочени към основните актуални служби, партии и проблеми към януари 2022 г.

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39%  от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположна позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, които са започнали и първото служебно управление на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно се изразяват в подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една петателна оценка.

През януари положителната оценката за работата на държавния глава Румен Радев е 49%, а отрицателната 36%, сочат още резултатите от проучването.

В отговор на отворен въпрос към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от Covid-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта.

На въпрос с предварително избрани опции за този проблем, който е първият проблем, чието решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се на овладяването на цените (58%).

Очаквано електорната картина е структурно идентична с изборния резултат, коментар от „Тренд“. „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26,4% от заявените, че ще гласуват при евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22,3%. БСП и ДПС са сходни като резултат с 11,5% и 10,9%.

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8,1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават „Демократична България“ с 6,8%. Регистрираме лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5,9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори.

БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук