Три политически сили се отзоваха на поканата на „Продължаваме Промяната“ за среща във връзка с втория мандат за правителство

0

„БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“ се отзоваха на поканата на „Продължаваме Промяната“ (ПП) за среща във връзка с втория мандат за съставяне на правителство и националните приоритети, съобщава БТА.

По-рано днес президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ПП акад. Николай Денков. От ПП поканиха останалите шест парламентарно представени сили на среща и внесоха в Народното събрание проект на решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане.

От „Продължаваме Промяната“ предлагат всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели.

По време на срещата с „Продължаваме Промяната“ Кристиан Вигенин съобщи, че БСП няма да подкрепи предложения проект на решение с приоритетите и потвърди готовността на партията да водят конструктивен диалог, който би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Вигенин отбеляза, че ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ имат общо 127 народни представители, които не са тук и не участват в разговорите. Трите формации до момента не се ангажираха в диалог с „Продължаваме Промяната“, което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят евентуално декларация за приоритетите и да подкрепят правителство с втория мандат, коментира той.

Вигенин посочи, че споделят основните цели, които са набелязани в проекта, но в текста са залегнали предложения, по които нямат съгласие. По тях не можем да правим компромиси и на този етап по наша преценка те нито могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат коригирани, посочи Вигенин.

Кандидат-премиерът Николай Денков коментира, че проблемите са свързани най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а също и с изборния процес. Имахме дискусия и търсихме решения, това е вашето решение и ние го уважаваме. Както вие оставихте вратата отворена за последващи дискусии, от наша страна ще срещнете същото разбиране, обърна се Денков към БСП.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов изрази нарастващо безпокойство от факта, че политически формации, които претендират да са системни, не се включват в такъв формат на диалог. Със съжаление трябва да кажа, че това не е добро начало на 2023 г., коментира той.

Отчитаме всичко това, което колегите от БСП маркират, но трябва да си даваме сметка, че в този парламент такава е конструкцията, че вероятно, ако изобщо би било възможно излъчването на правителство, то ще попадне по един или друг начин в ситуацията, описана от г-н Вигенин, т.е. да не може да разчита на стабилно, трайно мнозинство, коментира Христо Иванов. Той отбеляза също, че никой до момента не е предложил формула за преодоляване на тази ситуация.

Съпредседателят на ДБ каза, че днес виждат окончателния документ с националните приоритети и органите на ДБ не са имали възможност да се произнесат по него. Той обаче посочи, че в документа вижда всички основни приоритети, които ДБ е заявявала. Смятаме, че този документ е абсолютно годна програмна основа за формирането на едно отговорно управление, заяви Христо Иванов. Стартирали сме процес за обсъждане на документа, за да получим формално одобрение, но нашата нагласа е да подкрепим вашите усилия в цялост и този документ като конкретика, обърна се той към „Продължаваме Промяната“.

Александър Николов от „Български възход“ заяви, че подобно на БСП и те имат своите резерви по отношение на част от текстовете в проекта за решение. Той смята, че в рамките на тази седмица, до петък, ще съумеят да изчистят своята позиция и да дадат малко повече конкретика.

Според Николов действително има добри, амбициозни предложения в частта икономика, финанси, но предвид приоритета на партиите да не бъде надхвърлян дефицитът по бюджета, на този етап не виждат механизма, с който ще стигнат до изпълнението им в рамките на 2023 г.

По думите му тази декларация дава основа за начало на разговор, който би бил ползотворен. В нея следва да прецизираме и да намерим онези текстове, които биха осигурили действително парламентарно мнозинство, което да осъществи необходимите политики за справяне с кризите, смята той. Александър Николов каза, че ще продължат обсъждането и ще подкрепят текстовете, с които са съгласни и кореспондират с поетите от тях ангажименти. По останалите точки ще посочим кое считаме, че следва да бъде оставено за реализация в един по-дългосрочен план, допълни той. Като много важен въпрос Николов отбеляза и правния характер на предложения от „Продължаваме Промяната“ документ.

В края на срещата Николай Денков обобщи, че документът трябва да бъде гласуван до края на тази седмица. Той може да бъде декларация, може да бъде решение, ако искаме да бъде свързан с втория мандат, трябва да бъде гласуван до края на седмицата, посочи той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук