15.8 C
София
неделя, октомври 2, 2022
НачалоНа фокусТръмп предложил болните от COVID-19 да бъдат пращани в Гуантанамо

Тръмп предложил болните от COVID-19 да бъдат пращани в Гуантанамо

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в ранните етапи от пандемията на коронавируса в САЩ предложил да бъдат изпратени заразените в американския затвор Гуантанамо в Куба.

Това разкри в. „Гардиан“, позовавайки се на книгата на двама журналисти от в. „Вашингтон пост“.

В книгата „Кошмарен сценарий: Вътре в отговора на администрацията на Тръмп на пандемията, която промени историята“ журналистите Ясмин Абуталеб и Дамян Палета твърдят, че на среща в ситуационната стая на Белия дом през февруари 2020 г. Тръмп попита своите помощници как може да се справи с коронавируса, преди да се разпространи широко.

„Нямаме ли остров, който притежаваме? Ами Гуантанамо?“ Тръмп попитал тогава, според авторите на книгата.

Те също така отбелязват, че по-късно идеята е повдигната отново от Доналд Тръмп, но изпълнението й е блокирано от помощници на президента. Освен това Тръмп реагира изключително негативно на необходимостта от изследване на пациенти за коронавирус, тъй като според авторите на книгата в неговите очи това може да понижи рейтинга му преди предстоящите избори.

Гуантанамо Бей е лагер за лица, обвинени от американските власти в различни престъпления, по-специално в тероризъм и водене на война на страната на врага. Намира се в безсрочно наета американска военноморска база в залива Гуантанамо (Куба), на 30 км от едноименния град.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments