Тръмп увери евангелисти, че федералното правителство може да има роля в регулирането на абортите в края на бременността

0

Бившият президент Доналд Тръмп заяви в реч пред консервативна аудитория снощи, че федералното правителство може да играе роля в регулирането на абортите в края на бременността, но отказа да посочи каква точно, предаде Ройтерс.

По време на кампанията си за втори мандат Тръмп беше сравнително тих по въпроса за абортите, което го постави в противоречие с други потенциални кандидат-президенти на републиканците, включително с настоящия водещ съперник на Тръмп губернатора на Флорида Рон Десантис.

„Разбира се, федералното правителство продължава да играе жизненоважна роля в защитата на неродения живот“, заяви Тръмп пред участниците в годишната конференция на Коалицията за вяра и свобода във Вашингтон в събота вечерта. „Ние ще победим радикалната политика на демократите за екстремни късни аборти“, увери той.

Късните аборти, които се извършват след 21-вата седмица, са изключително редки, представляват само 1% от всички аборти, и често се дължат на аномалии на плода или заплахи за живота на майката, отбелязва Ройтерс.

Тръмп се похвали с факта, че е назначил трима съдии във Върховния съд, с което е осигурил на съда консервативното мнозинство, необходимо за отмяната на решението по делото „Роу срещу Уейд“ – знаково дело от 1973 г., с което се създава федерална защита на абортите.

Въпросът за абортите вероятно ще стане водещ на изборите през 2024 г. Кандидатите на Републиканската партия ухажват крайно десните християнски избиратели с ангажименти за забрана на медицинската процедура – сенаторът от Южна Каролина Тим Скот заяви, че ще я забрани в 15-ата седмица, а бившият вицепрезидент Майк Пенс се ангажира да подпише федерална забрана за извършването ѝ изобщо.

Проучване на Ройтерс/Ипсос на 11-12 април е установило, че 56% от анкетираните са заявили, че е по-малко вероятно да гласуват за политик, който подкрепя законодателство, ограничаващо достъпа до аборти, докато 28% по-скоро биха го подкрепили.

Въпреки предявените му обвинения, включително в сексуално посегателство и за опит да купи мълчанието на порноактриса, с която се твърди, че е имал извънбрачна връзка, Доналд Тръмп остава големият любимец на американските евангелисти, отбелязва Франс прес.

77-годишният бизнесмен си остава безспорен идол на религиозната десница, за което свидетелства и посрещането му с големи фанфари в събота на конференцията „Пътят към мнозинството“, организирана във федералната столица от евангелисткото и консервативно движение „Вяра и свобода“. Според 50-годишната консервативна активистка Сюзън Монк той дължи успеха си на своите „лидерски“ качества.

„Много политици, които познаваме от десетилетия (…), се задоволяваха с минимума с цел да бъдат преизбрани. Доналд Тръмп се опита да оправи нещата“, обяснила е тя пред АФП. Белите евангелисти подкрепиха бавни кандидатурата на Тръмп по време на президентската му кампания през 2016 г. Но веднъж убедени, изглежда нищо не е в състояние да промени мнението им.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, консервативен християнин, изглеждаше идеалният кандидат за евангилистите. Но през 2021 г. той беше освиркан по време на аналогична среща заради това, че не отказа да утвърди избора на Джо Байдън, както го беше помолил Доналд Тръмп. Тази година той спечели вяли аплодисменти.

Два пъти развеждалият се Тръмп обаче беше звездата на евангелистката среща, организирана точно една година след като Върховният съд отмени правото на аборт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук