16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусТурската опозиция ще обяви кандидата си за президент в понеделник

Турската опозиция ще обяви кандидата си за президент в понеделник

Основният опозиционен съюз в Турция ще обяви в понеделник кой ще се състезава срещу президента Реджеп Ердоган преди парламентарните и президентските избори на 14 май, предаде Блумбърг.

Турските акции поевтиняха рязко по време на търговията в петък, след като разногласията между групата опозиционни партии предизвикаха опасения относно това дали те ще могат да изберат кандидат, който успешно да се конкурира с настоящия президент на предстоящите избори.

Лидерите на алианса съобщиха в изявление късно в събота, че ще обявят избора си в понеделник. Най-вероятният кандидат за президент е Кемал Кълъчдароглу, който в момента ръководи опозиционния съюз и също така е лидер на Републиканската народна партия.

Групата се състои от шест партии, но лидерът на партията IYI Мерал Акшенер може да изтегли дясната си партия, след като критикува алианса по-рано тази седмица. Акшенер предложи кметовете на Истанбул или Анкара като кандидати, но това беше отхвърлено от други партийни лидери.

Групата включва също така Партията на бъдещето, водена от бившия премиер Ахмет Давутоглу, партията DEVA, водена от бившия „цар на икономиката“ Али Бабаджан и партия Фелисити, ислямистка група, ръководена от Темел Карамолаоглу.

Турският президент Ердоган критикува съперниците заради споровете за кандидатите.

Президентът Ердоган призова президентските и парламентарните избори да се проведат през май, отхвърляйки спекулациите, че гласуването ще бъде отложено след смъртоносните земетресения в началото на февруари, които взеха десетки хиляди животи и засегнаха 11 турски провинции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments