Турският Червен полумесец продава, вместо да дарява, палатки на засегнатите от земетресенията

0

Представители на опозицията в Турция и опозиционни медии критикуваха турския Червен полумесец, че вместо да дарява, продава палатки на останалите без подслон хора след разрушителните земетресения в страната на 6 февруари, съобщава БТА, позовавайки се на АФП.

Според в. „Джумхуриет“ турският Червен полумесец е продал 2050 палатки на местната благотворителна организация „Ахбап“ за 46 милиона турски лири (2,4 милиона долара).

Земетресенията, които разтърсиха Турция на 6 февруари, отнеха живота на повече от 44 000 души в страната и на хиляди други в съседна Сирия.

„Това е скандално“, каза журналистът Мурат Агърел от „Джумхуриет“, който е автор на статията за продажбата на палатките. „Най-голямата хуманитарна организация в Турция – Червеният полумесец, продава палатки, вместо да ги дарява безвъзмездно на хората в нужда“, посочи журналистът.

Ръководителят на турския Червен полумесец Керем Кънък потвърди в туитър, че палатки са били осигурени „срещу цена“ на организацията „Ахбап“ от „Къзълай Кадир“ – подразделение на Червения полумесец, което отговаря за производството на палатки.

„Сътрудничеството на Червения полумесец с „Ахбап“ е морално, разумно и етично“, каза Кънък.

Но няколко представители на опозицията призоваха за оставка на председателя на Червения полумесец, посочва АФП.

„Не ви е срам“, написа в Туитър лидерката на „Добра партия“ Мерал Акшенер.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини критиците на Червения полумесец в „непочтеност и подлост“.

В отговор Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия – Народнорепубликанската, обвини Ердоган в туит в „обида на жертвите на земетресенията“.

Към турското правителство бяха отправени обвинения, че не е осигурило достатъчно палатки, хуманитарна помощ и спасителни екипи на няколко места в първите дни след разрушителните трусове, припомня АФП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук