Турция няма да се присъедини към санкциите срещу Русия

0

Турция няма да се присъедини към санкциите, които Западът въведе срещу Русия заради украинската криза, заяви днес в ефира на телевизия „Хабертюрк“ Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

„Водим балансирана политика по отношение на Русия. (…) Няма да въвеждаме санкции и няма да се присъединяваме към тях. Длъжни сме да се ръководим от собствените си интереси. Ако всички разрушат мостовете, кой ще говори с Русия тогава? Икономическите ни отношения с Русия са от такова естество, че въвеждането на санкции би донесло повече вреди на икономиката на Турция, отколкото на тази на Русия. Ние заехме ясна позиция (по въпроса със санкциите). Тя бе приета от западните страни“, изтъкна Калън.

Въпреки това от време на време се оказва натиск върху Турция по въпроса с въвеждането на санкции срещу Русия, каза още президентският говорител. „Не става обаче дума за систематичен натиск. Този въпрос е поставян на дневен ред от време на време, а ние излагаме доводите си защо не се присъединяваме към санкциите“, подчерта Ибрахим Калън.

В отговор на въпрос за отношението на турските власти към руските олигарси, говорителят на Ердоган заяви, че към тях Анкара се придържа към същата линия, както и по отношение на Русия като цяло.

„Не въвеждаме санкции срещу отделни лица“, каза Калън.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук