Турция разследва над 600 души за срутените сгради при земетресенията

0

Турските власти са започнали разследвания срещу 600 души във връзка със сградите, които се срутиха при катастрофалните земетресения в Южна Турция по-рано този месец, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на министъра на правосъдието Бекир Боздаг.

Министърът съобщи, че 184 от общо 612 заподозрени са задържани в очакване на съдебен процес. Сред задържаните са строителни предприемачи и собственици на сгради, каза Боздаг от координационен център в Диарбекир, Югоизточна Турция.

„Откриването на доказателства в сградите продължава като основа за наказателно разследване“, добави Боздаг.

Над 170 хиляди сгради се сринаха из основи или бяха сериозно повредени при земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, причинили смъртта на десетки хиляди хора в Южна Турция и Северна Сирия.

Експертите твърдят, че много от срутените постройки са били изградени с некачествени материали и методи, неотговарящи на държавните стандарти. Опозиционни партии обвиниха правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не е успяло да наложи строителните разпоредби.

Сред задържаните е и кметът на град Нурдагъ, едно от най-пострадалите при земетресенията места, за когото се твърди, че не е осигурил извършването на строителни проверки.

Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) съобщи, че 9470 вторични труса са станали в района, засегнат от земетресенията.

Очакваме тези вторични трусове да продължат поне две години, заяви генералният директор на АФАД Орхан Татар пред журналисти в Анкара.

По думите му днешното земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер, което удари района на Бор, град на около 245 км западно от епицентъра на 6 февруари, се счита за „независимо“ от предишните трусове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук