Търговските преговори между Великобритания и ЕС влизат в критичен 48-часов период

0

Обединеното кралство и ЕС продължават да водят разговори, тъй като преговорите за търговска сделка след Брекзит навлизат в друг критичен 48-часов период. Разговорите в Брюксел трябва да бъдат фокусирани върху това колко години ще са необходими за поетапно въвеждане на нови риболовни споразумения. Тъй като двете страни имаха разногласия относно достъпа до риболовни води в Обединеното кралство и нивата на квотите, преговарящият от ЕС заяви, че е настъпил „моментът на истината“ и има „само няколко часа“, за да подпишат споразумение. Борис Джонсън обеща да продължи да говори, но предупреди, че пропуските все още не са преодолени, коментира BBC. Евродепутати в Европейския парламент заявиха, че няма да бъдат „припрени“ да подписват сделка и искат да видят текста на всяко споразумение до неделя, ако трябва да го одобрят до края на годината. Великобритания ще спре да спазва правилата на ЕС за търговия след по-малко от две седмици. В изказване в Европейския парламентглавният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза, че това е „моментът на истината“ за преговорите и макар че все още има „шанс“ за сделка, „пътят беше много тесен“.По-рано той се срещна с министри на риболова от държавите от ЕС, за да обсъди продължаващите разногласия по въпроса. Двете страни имаха разногласия относно продължителността на времето, необходимо за въвеждане на нови договорености, след като Обединеното кралство напусне Общата политика в областта на рибарството на блока. Обединеното кралство, водено от главния си преговарящ Дейвид Фрост, настоява суверенните му права над водите му да се зачитат от първия ден и флотите му да могат да запазят много по-голям дял от собствения си улов.
Барние предупреди в петък, че ако Обединеното кралство иска да намали достъпа на риболовните кораби на ЕС, то ще „запази своето суверенно право“ да наложи нови условия на достъпа на фирмите на Обединеното кралство до общия си пазар на стоки. В отговор Джонсън заяви, че британската страна е готова да продължи да говори, но нещата изглеждат трудни и призова ЕС да „излезе на масата“ с нови предложения, които признават автономията на Обединеното кралство.

Равните условия струват много повече в парично и политическо отношение за блока, но звучат доста абстрактно за избирателите.
В крайбрежните страни правителствата се страхуват от обществена реакция, ако се смята, че са жертвали национални риболовни общности за сделка с Обединеното кралство.
Въпреки че по-голямата част от членовете на ЕС не са крайбрежни държави, и въпреки че всички в блока биха искали най-накрая да финализират тази сделка – по политически и финансови причини – ЕС като цяло спечели.
Мишел Барние говори в крайбрежните страни от ЕС в петък, за да се опита да намери компромисна позиция, но поради мантрата на преговорите „нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено“ настроенията на ЕС не са толкова оптимистични относно перспективата за предстоящ пробив, отколкото бяха преди два дни.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук