11.4 C
София
понеделник, май 30, 2022
НачалоУ насТютюнопроизводителите настояват за спешен Консултативен съвет по тютюна

Тютюнопроизводителите настояват за спешен Консултативен съвет по тютюна

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява да бъде свикан спешно Консултативният съвет по тютюна, за да се изясни какви са забележките на Европейската комисия към българския стратегически план, съобщи за БНР председателят на асоциацията Цветан Филев.

Преди дни Брюксел върна Стратегическия план с 405 забележки и със срок от три седмици  България да даде отговор по тях. Документът от Брюксел все още не е публикуван официално и земеделците нямат възможност да се запознаят в детайли с проблемните области.

Стратегическият  план описва как България ще изхарчи осем милиарда евро през следващият програмен период. Затова и за фермерите е важно какво пише в 405-те забележки на Брюксел, посочва репортер на БНР.

Агроведомството обаче продължава да пази документа в тайна, което дава простор за спекулации.

Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация, според която България не е предложила нова референтна година за помощта за тютюна.

Националната браншова организация работи с пет последователни земеделски министри за промяна на референтните години, спрямо които се получава помощта.

„Да бъдат за 2016-а, 17-а и 18-а година и тютюнопроизводителите, отглеждали тютюн през този период, да посочат една от годините, която да стане референтна за периода 2023-2027 година“, припомня Цветан Филев.

Според него агроведомството е поискало промяна, но не я е аргументирало и обяснило достатъчно добре.

„Запитването е, да, добре, предлагате да са 2016-а, 2017-а и 2018-а, допълнете към това предложение методология, по която евентуалният бенефициент тютюнопроизводител ще посочи една от тези години, ако ги е взел през трите.“

Браншът настоява за спешна среща с министерството, за да се изяснят, както забележките на Брюксел, така и възможният български отговор.

Източник: БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments