Т. Дончев: Някой търси политически дивидент от враждата между различни предприемачи

0

Някой се възползва да търси политически оттенък и дивиденти в напрежението и враждата между различни предприемачи. Това каза Томислав Дончев, заместник-председател на ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Живея с убеждението, че човек дори да е на някаква отговорна позиция, никога не трябва да губи качеството си на буден гражданин. Няма опасност в идните месеца да се отдам на почивка и развлечение, но напускам властта с доза облекчение, защото да си виновен за всичко случило се и неслучило се е много тежък товар и не всеки може да го носи“, заяви Дончев. По думите му голяма част от нещата, които са били заложени в програмата на това правителство, са свършени.

„Политиката не е за притеснителните. Скандалите са като че ли перманентно присъщи на българската политика. Скандалите с Комисията по ревизията за мен са по същество предизборно мероприятие. В Комисията ставаше дума за твърдения и контратвърдения на едни предприемачи. Това прилича на махленски скандал. Бизнес средата със сигурност е по-добра отколкото преди десетилетия, но с огромно необходимост да бъде подобрявана. Сигнали до мен достигат много и всякакви и по всякакви канали. Тези сигнали и най-малкото с подобни мащаби при мен не са постъпвали. Патология е един политик да се прави на проверяващ, защото изкушенията са прекалено големи за един политик, ако е проверяващ. Вчера чух представител на компанията, който твърди, че няма нищо общо с твърденията, изложени в Комисията. За мен някой се възползва да търси политически оттенък и дивиденти в напрежението и враждата между различни предприемачи“, заяви Дончев.

„Един предприемач може да търси съдействие от правителството, но друг въпрос е, че един политически ръководител не може да предопределя действията на една държавна администрация. Премиерът не може да замести даден сертификат и не може да издава такъв. Един – два до три пъти седмично получавам сигнали с оплаквания за действията на някоя държавна служба. Това не означава, че бих извил ръцете на някой ръководител на някоя агенция да постъпи неправилно. Тук ролята на политическия ръководител като представител на гражданите е, ако има нещо нередно, то да бъде поправено. При всички случаи не става дума за политически натиск или за административна принуда“, посочи той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук