28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусТ. Йорданов: Ако правителството не мине, отговорността ще е на тези, които...

Т. Йорданов: Ако правителството не мине, отговорността ще е на тези, които не са го подкрепили

Министрите в проектокабинета бяха избрани по експертиза, а ако проектокабинетът на „Има такъв народ“ не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, заяви по БТВ Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН. Голяма част от тези хора с в експертните групи на „Има такъв народ“ (ИТН), които от три години работят по управленската програма. Те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат разрешени и зад гърба им стои екип, посочи Тошко Йорданов за номинираните за министри. „Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. В управлението на ГЕРБ имаше това – там гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха“, отбеляза Йорданов.

Той посочи, че лидерът на партията Слави Трифонов не се бърка в работата на отделите, не се бърка в работата на комисията по финанси или здравеопазване, и не казва кой експерт става повече от другия – това става в процеса на работа. „При нас има вътрешно прочистване от три години насам. Слави Трифонов е лидер на тази партия и понякога има политически решения, които се обсъждат от кръга, който отговаря за това“, обясни Йорданов за избора на министрите. Той напомни, че България не е министър-председателска република, по-голямата тежест е в парламента.

Тошко Йорданов коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи. „За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните“, уточни той. Петър Илиев беше обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап, добави Йорданов. Кои хора ще са вицепремиери ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев, посочи още Тошко Йорданов.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments