14.8 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусТ. Петкова разкри нова далавера на Кирил Петков - платил на адвокатска...

Т. Петкова разкри нова далавера на Кирил Петков – платил на адвокатска кантора колосална сума да води преговори с „Газпром“

„По отношение на природния газ има сериозни аномалии в поведението на правителството на Кирил Петков, тъй като от кабинета побързаха да прекратят доставките по договора с „Газпром Експорт“ и не направиха необходимото да заместят тези доставки“, каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката.

По думите ѝ проектът за газовата връзка с Гърция не е от 12 години.

„Самото строителство е започнало от октомври 2019 година. Договорът е предвиждал строежът да приключи април 2021. С оглед на пандемията срокът беше удължен до 31 декември 2021 година“, подчерта Теменужка Петкова.

Според нея е било необходимо да бъде стартиран международен търг на база на който да бъдат осигурени необходимите количества природен газ за страната.

„Кабинетът на Петков побърза да включи посредници, които ни доставят отново руски газ на 30% по-висока цена. Не след дълго време компетентните органи ще се занимаят с това защо „Булгаргаз“ преотстъпи своите права, задължения и възможности да осигури природен газ за България на посредници по веригата, които да оскъпят доставките на газ за страната ни“, допълни Теменужка Петкова.

По думите ѝ правителството на Петков е платило колосална сума на адвокатска кантора, която да води преговорите с „Газпром Експорт“ и това също трябва да бъде обект на анализ в бъдеще.

„Ще бъде интересно какви съвети е дала тази кантора, как са вървели преговорите, какво е било точно неразбирателството между „Газпром“ и българското правителство. Защото кабинетът беше яростен защитник на „Лукойл“, когато искаше от Европейската комисия дерогация за руския петрол, но когато стана дума „Булгаргаз“ да достави директно природен газ за българския пазар правителството беше много либерално“, каза още Теменужка Петкова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments