23.8 C
София
четвъртък, август 25, 2022
НачалоНа фокусУвеличението на цената на горивата оказа влияние върху интереса към електроавтомобилите

Увеличението на цената на горивата оказа влияние върху интереса към електроавтомобилите

Увеличението на цената на горивата оказа влияние върху интереса към електрическите автомобили, каза днес във Варна управителят на фирма „Експо тийм“ Ивайло Жеглов. Неговата компания, заедно с Двореца на кулутурата и спорта в града, са организатори на започналото днес изложение за „зелени“ автомобили „Palace Auto Varna 2022 E-Mobility“.

Той обясни, че ръстът на интереса към електроавтомобилите е доста сериозен не само в Европа, а също така в Китай, САЩ и това няма как да не повлияе и на нашата страна. Според него продажбите на електрическите коли растат.

„Те растат и с новите технологии, които се въвеждат в тях. Вече има, включително и на изложението тук, автомобили, които имат пробег до София без зареждане“, разказа Жеглов. И допълни, че това са коли с бързо зареждане, като 80 процента от батерията може да се зареди в рамките на по-малко от 40 минути.

Той коментира още, че се очаква при добро стечение на обстоятелствата да има и някаква субсидия за закупуване на електроавтомобили. По думите му такава вече има в Босна и Херцеговина, която няма никакво производство на такива автомобили. В Румъния имат отдавна облекчения, почти всички европейски страни също. Според него субсидията неимоверно помага за продажбата на електроавтомобили. При нас само безплатното паркиране в някои от големите градове е като някаква облага за собствениците на такива превозни средства, каза още той.

Жеглов коментира, че няма точни данни какъв е делът на електро и хибридните автомобили от автопарка в страната, но според него е далеч от средното за Европа. Той каза, че в страната вече има и немалък пазар на електрически автомобили втора употреба.

Според него най-големият проблем за увеличаване на използването на хибридни и електрическите автомобили е комбинацията между цената им и липсата на инфраструктура. Той смята, че зарядните станции не са толкова мощни, че да има бързо зареждане. Бензиностанциите например от София до Варна не са оборудвани с такива мощности, че да могат да поемат по-бързо развитие на продажбите на електроавтомобили, каза Жеглов и обобщи, че инфраструктурата се оказва сериозен проблем.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments