13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокус"Уестингхаус" ще прави първата АЕЦ в Полша

„Уестингхаус“ ще прави първата АЕЦ в Полша

Полската компания за ядрена енергия Полски атомни електроцентрали (Polskie Elektrownie Jądrowe) и американската компания „Уестингхаус“ (Westinghouse) подписаха договор за предпроектни работи по изграждането на първата полска атомна електроцентрала, предаде Полската агенция по печата.

Договорът обхваща 10 области на подготвителни работи, включително разработване на модел за изпълнение на инвестицията, изготвяне на оценка на безопасността, създаване на програма за контрол на качеството и определяне на подизпълнители.

През ноември 2022 г. полското правителство одобри решение за изграждане на големи ядрени централи в Полша, с което потвърди избора на „Уестингхаус“ за доставчик на технологии за първата полска атомна електроцентрала.

Първата АЕЦ в страната ще бъде разположена в Лубятово-Копалино, крайбрежна местност в северната част на Полша, а стойността на изграждането ѝ се оценява на 20 милиарда щатски долара.

Марк Бжежински, посланик на САЩ в Полша, заяви при подписването на договора, че атомната електроцентрала в Полша ще бъде значителен фактор за укрепване на енергийната сигурност, което е важно за „националната сигурност“, както и за намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на качеството на въздуха.

На пресконференцията, която последва подписването на споразумението, министърката по въпросите на климата Анна Москва заяви днес, че очаква още една сделка с американската компания, този път за проектиране на полската атомна електроцентрала, да бъде подписана през тази година.

„Поемаме ангажимент да подпишем следващия договор, който ще засили още повече нашето сътрудничество, по-късно тази година… Надявам се преди лятната ваканция“, каза тя.

Томаш Стемпен, главен изпълнителен директор на Полски атомни електроцентрали, заяви на пресконференцията: „Днес изпълняваме този важен етап – от концептуалната фаза навлизаме във фазата на предварителното проектиране, подготвителната фаза.“

Първият реактор трябва да започне да работи през 2033 г., а следващите реактори ще бъдат изграждани на всеки две години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments