4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоVIP styleУил Смит спечели "Оскар" за "Методът Уилямс"

Уил Смит спечели „Оскар“ за „Методът Уилямс“

Уил Смит спечели първата си награда „Оскар“, получавайки приза за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на решителния баща на тенис шампионките Винъс и Серина Уилямс във филма „Методът Уилямс“.

53-годишният Смит, една от най-популярните и доходоносни звезди на Холивуд, преди това е номиниран за „Оскар“ два пъти – за „Преследване на щастието“ и „Али“. През 2015 г. актьорът се размина с трета номинация – за ролята си в „Шампионът“.

Демонстрираното към Уил Смит пренебрежение стана една от причините да възникне движението „Оскар“-ите са толкова бели“.

Трета номинация и първа награда на киноакадемията му донесе превъплъщението в образа на Ричард Уилямс, чиято нетрадиционна стратегия допринася за издигането на дъщерите му Винъс и Серина до върховете на тениса.

Смит става известен през 90-те години на миналия век с телевизионния ситком „Принцът от Бел Еър“. В началото на филмовата си кариера актьорът залага предимно на комедийни и екшън роли, преди да се ориентира към драмата.

Иша Прайс, една от трите по-големи полусестри на Винъс и Серина Уилямс, предоставя подробности и спомени, които превръщат филма „Методът Уилямс“ в история на семейството.

Винъс и Серина Уилямс се присъединяват към проекта като изпълнителни продуценти едва след като гледат завършения филм. Ричард Уилямс от години е с влошено здравословно състояние и не участва в него. „Ужасяващо е, когато играеш истински човек, който все още е жив, и знаеш, че той ще го види“, каза Уил Смит пред Джими Фалън през ноември.

Били Айлиш и брат й Финиъс О’Конъл спечелиха „Оскар“ за песента от новия филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“.

Двамата изглеждаха видимо шокирани, когато чуха имената си. Айлиш благодари на „семейството на 007“, сред които Барбара Броколи, Даниъл Крейг, Дони Мар. Брат й благодари на родителите им.

Новозеландката Джейн Кемпиън спечели „Оскар“ за най-добър режисьор за работата си над мрачния уестърн „Силата на кучето“.

Останалите претенденти за режисьорския приз бяха Пол Томас Андерсън за „Лакрицова пица“, Кенет Брана за „Белфаст“ и Рюсуке Хамагучи за „Карай колата ми“.

Спечелвайки отличието, 67-годишната Джейн Кемпиън става едва третата жена в 94-годишната история на „Оскар“-ите с награда за най-добър режисьор след Катрин Бигълоу за „Войната е опиат“ и Клои Чжао за „Земя на номади“.

Тази година се явява втората поредна, в която жена печели режисьорския приз след миналогодишния триумф на Клои Чжао.
Джейн Кемпиън наскоро описа себе си като „баба на женското движение в киното“.

„Силата на кучето“ е разказ за мачизъм и отмъщение, чието действие се развива през 1925 г. в Монтана и е базиран на романа от 1967 г. на Томас Савидж. Във филма, заснет в Нова Зеландия, играе Бенедикт Къмбърбач като жесток собственик на ранчо, който се заема да измъчва новата съпруга на брат си, изиграна от Кирстен Дънст.

Филмът „Силата на кучето“ е първият на Кемпиън от 2009 г. Режисьорката наскоро работи в телевизията, създавайки и написвайки аплодирания драматичен сериал „Повърхността на езерото“.

Трой Коцур стана първият нечуващ актьор, удостоен с „Оскар“, след като спечели наградата на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за поддържаща мъжка роля.

Отличието му беше присъдено за изпълнението му във драматично-комедийната история за съзряването „CODA: Дете на глухи родители“.

53-годишният Трой Коцур е работил повече от три десетилетия в театъра, телевизията и киното, изявявайки се както пред чуваща, така и пред нечуваща публика. Приемайки „Оскар“-а си в емоционална реч, произнесена с помощта на преводач, Коцур заяви: „Това е посветено на общността на глухите, общността на CODA и общността с увреждания. Това е нашият момент!“

В „CODA“, акроним за „дете на глухи възрастни“, Трой Коцур играе Франк Роси, бащата на тийнейджърката Руби, която се бори да помага в семейния риболовен бизнес, докато преследва собствените си стремежи в музиката.

Единственият друг глух човек, който е печелил „Оскар“, е актрисата Марли Матлин, която също е част от актьорския състав на „CODA: Дете на глухи родители“. Матлин триумфира с наградата на киноакадемията за най-добра актриса за ролята си в романтичната драма от 1986 г. „Деца, забравени от Бога“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments