Украинското разузнаване съобщи, че е разкрило опит за провокация от страна на Русия срещу турския производител на дроновете „Байрактар“

0

Украинското разузнаване е предотвратило опит за провокация от страна на Русия, насочен срещу турската компания производител на дронове „Байкар“, съобщава турският информационен сайт Хаберлер и БТА.

Федералната служба за сигурност на Русия е поискала, използвайки технологията „Deepfake“ и представяйки се за украинския министър-председател Денис Шмигал, разговор с генералния директор на „Байкар“ Халюк Байрактар, съобщава турският информационен сайт Хаберлер.

Провокацията е била разкрита от украинското разузнаване, което се включило в разговора, представяйки се за секретар на Байрактар.

Украинската разузнавателна служба разпространи и видеозапис на предполагаемия опит на Русия да установи от името на украинския министър-председател връзка с шефа на „Байкар“. Според твърденията целта на опита е била да се навреди на отношенията на Турция с Украйна.

Руското разузнаване често използва технологията „Deepfake“, посочва Хаберлер. При този метод с помощта на изкуствен интелект се създават фалшиви лица и гласове.

Турските дронове „Байрактар“, произвеждани от компанията „Байкар“, се оказаха едно от най-ефективните оръжия в съпротивата на Украйна срещу руската армия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук