16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусУкрайна във фокуса на пролетните срещи на МВФ и Световната банка

Украйна във фокуса на пролетните срещи на МВФ и Световната банка

Осигуряването на финансов ресурс за Украйна ще бъде сред водещите теми на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, които започват утре във Вашингтон. Двете институции са силно ангажирани в помощта за Киев заради руската война срещу страната и със следвоенното възстановяване на Украйна.

Ключовата среща за Украйна ще бъде в сряда, когато се очаква съвместно премиерът Денис Шмихал, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и директорът на Световната банка Дейвид Малпас да ръководят кръгла маса за средносрочното финансиране на Киев. Участие ще вземе и финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън.

По време на събитието ще се обсъдят текущите финансови нужди на Украйна, както и проекти за следвоенното възстановяване на страната, срещу която Русия започна пълномащабна война на 24 февруари миналата година.

В предварителния дневен ред е записано, че се очаква участие и на президента Володимир Зеленски, но не е уточнен форматът – вероятно това ще бъде характерното за него онлайн обръщение.

„Руската инвазия в Украйна е трагедия и продължава да оставя следи на човешко и икономическо страдание“, е записано в анонса за програмата на пролетните срещи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments