Украйна е заинтересована от транспорт на стока през черногорското пристанище Бар

0

Украйна търси алтернативни логистични маршрути за превоз на широк спектър стоки от и за страната, информират черногорски медии.

От украинското посолство в черногорската столица Подгорица съобщиха, че то работи върху анализ на възможностите за създаване на допълнителни логистични маршрути специално през Черна гора.

Украинската страна е заинтересована да осъществи допълнителни консултации с черногорското пристанище Бар, за да се установи сътрудничество, информира черногорската телевизия РТЦГ.

Украинският сайт gmk.centar съобщи по-рано, че Черна гора предлага на Украйна да транспортира стоки през пристанище Бар.

Общият капацитет на пристанището достига пет милиона тона годишно, а средно се използва само половината от потенциала му, според сайта gmk.centar.

Пристанище Бар притежава няколко специализирани терминала.

На 22 юли в Истанбул бе подписано споразумение между Турция, Русия, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна.Първият кораб по това споразумение отплава в понеделник, а след него потеглиха още три.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук