4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаУкрайна засилва мерките за сигурност преди първата годишнина на войната

Украйна засилва мерките за сигурност преди първата годишнина на войната

В Украйна засилват мерките за сигурност преди годишнината от началото на войната утре. Заради възможни провокации и обстрели от руска страна гражданите са призовани да се въздържат от посещение на места, където има струпване на много хора.

На украинските граждани се препоръчва също така да преминат на дистанционна работа. До 25 февруари по този начин ще работят предприятията и различните служби в Херсонска област. Местни медии съобщават за увеличаване на броя на пътните блокади в Киев, както и за голям брой патрулиращи въоръжени полицаи.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски каза, че Киев планира да разшири санкционния натиск върху Русия.

„През целия ден получавах доклади от нашите военни, отбрана и лидери на сектора за сигурност. По-специално министърът на вътрешните работи Игор Клименко съобщи за формирането на нови бригади от „Офанзивната гвардия“. Резултатите са добри. Проведох няколко подготвителни срещи в контекста на по-нататъшните санкционни стъпки на страната ни. Няма да намалим натиска върху врага – както външен, така и вътрешен.“

По повод наближаващата годишнина говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат каза, че Русия не е успяла да потопи Украйна в мрак с ударите си по енергийната инфраструктура на страната. Според него това може да накара руснаците да променят тактиката си, затова лятото може да се очакват атаки по друг тип обекти, като например по транспорта или по хидротехнически съоръжения.

По-късно днес се очаква Общото събрание на ООН да разгледа проекторезолюция за принципите за постигане на справедлив и устойчив мир в Украйна.

Според руския представител Василий Небензя в опит да победи Москва Западът е готов да жертва украинската страна и развиващите се държави.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи руската инвазия като нарушение на Хартата на световната организация и международното законодателство. Той предупреди Русия срещу възможно използване на ядрено оръжие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments