Украйна отбелязва Деня на независимостта си и шест месеца от началото на руската инвазия

0

Украйна ще отбележи днес националния си празник и шест месеца от началото на руската инвазия, предаде ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това е важен ден за украинците и за врага им. Украинският държавен глава предупреди обществеността да спазва мерките за сигурност и да не нарушава полицейския час с оглед на това, че са възможни руски удари.

Той добави, че възнамерява на днешния Ден на независимостта, на който Украйна отбелязва 31-та годишнина от отделянето си от Съветския съюз, да удостои с отличия украинци, допринесли за силата на своята родина.

„Планирали сме много събития – нещо, което да подчертае пътя, който сме изминали. Който сме изминали заедно – украинците в Украйна, във всички наши територии – както в свободните, така и във временно окупираните, защото нашият народ се сражава навсякъде“, каза снощи Зеленски.

САЩ също предупредиха в навечерието на празника, че Русия може да използва годишнината, за да подложи на ожесточени нападения украинска цивилна инфраструктура и държавни учреждения. Вашингтон призова гражданите си, които все още се намират в Украйна, да я напуснат.

Американският заместник постоянен представител в ООН Ричард Милс вчера отправи конкретно предупреждение към Русия в Съвета за сигурност на Обединените нации, че „денят на независимостта на Украйна наближава и светът гледа“.

„Това не би трябвало дори да го казваме: моля ви не бомбардирайте училища, болници, сиропиталища и жилищни домове“, каза той. „Ще продължим да търсим отговорност за всякакви нарушения на международното право.“

Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук