17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусУкрайна посреща втори Великден в условия на война

Украйна посреща втори Великден в условия на война

Украйна посреща за втори път Великден в условия на война. Частица от Благодатния огън беше донесена от Ерусалим и там. Той беше транспортиран със самолет първо до Румъния от Израел, а оттам по суша до Киев.

В Киев в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно богослужение беше оглавено от предстоятеля на Украинската православна църква, митрополит Онуфрий. Другата украинска църква – Православната църква на Украйна, проведе пасхално богослужение в манастира „Свети Архангел Михаил“ в центъра на Киев.

Въпреки празника руските сили удариха тази нощ Николаевска област. Под обстрел попадна районът на Снегуровка, който през ноември 2022 г. беше освободен от украинските защитници. В навечерието на Възкресение Христово Русия е нанесла въздушен удар и по северните райони на Украйна. Атакувани са Сумска и Черниговска област, съобщават украински агенции.

А в своето вечерно видеообръщение Володимир Зеленски призова НАТО за гаранции за сигурността на Украйна преди планираното ѝ членство в организацията. Украинският президент е повдигнал въпроса в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

„Убеден съм, че нашата съвместна позиция – на всички участващи държави в предстоящата срещата на върха в Литва може да бъде точно толкова амбициозна, колкото е необходима за европейската сигурност. Необходими са ефективни гаранции за сигурност за Украйна, а и за международния ред, базирани на правила, още преди да се присъединим към Алианса“.

Зеленски съобщи още, че е подписано споразумение между страните-членки от съвместния екип за разследване в Украйна. Действията им обхващат доказване на руските военни престъпления, както и на такива, които могат да бъдат квалифицирани като „геноцид“.

В Русия патриарх Кирил отслужи среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм „Христос Спасител“ На литургията присъства и руският президент Владимир Путин, който държеше свещ и се прекръсти няколко пъти по време на Светата литургия. Преди началото на литургията патриарх Кирил отправи призив към руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошно приключване на конфликта в Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments