Украйна съобщи, че Русия отново е обстрелвала окупираната Запорожка АЕЦ

0

Украинската държавна компания за ядрена енергия „Енергоатом“ обяви, че Русия отново е обстрелвала намиращата се под руски контрол Запорожка АЕЦ в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

„През изминалите 24 часа руските войски отново обстрелваха територията на Запорожката АЕЦ. Щетите в момента се установяват“, написа „Енергоатом“ в чат приложението Телеграм.

Компанията допълва, че в резултат на периодичните обстрели е била повредена инфраструктура на централата и има риск от изтичане на водород и пулверизиране на радиоактивни вещества. Висока е и опасността от пожари, предаде Укринформ.

Руското министерство на отбраната на свой ред обвини Украйна, че е обстрелвала централата.

Назначената от Русия администрация в Запорожка област съобщи, че в момента работят два от енергоблоковете на централата, а електричество се подава и към двата бряга на река Днепър – както към териториите под украински, така и към тези под руски контрол, предаде ТАСС. „Четири енергоблока са в планов ремонт. В момента работят два. Електричество се подава както към левия, така и към десния бряг на Днепър“, каза в ефира на радио „Комсомолская правда“ представителят на проруските власти в Запорожка област Владимир Рогов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук