22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоНа фокусУкрайна ще евакуира жители на Херсон

Украйна ще евакуира жители на Херсон

Британският премиер Риши Сунак се ангажира с обещание за допълнителна военна помощ за 50 милиона британски лири за Украйна при посещението си в Киев, докато в страната продължават проблемите с електрозахранването след руските ракетни удари.

Помощта на Лондон ще бъде насочена за укрепване на украинската противовъздушна отбрана и ще включва 125 зенитни оръдия, радари и средства за борба с дронове и обучение на военнослужещи. Великобритания ще отпусне и допълнителна хуманитарна помощ на стойност над 18 милиона евро.

Министерството на енергетиката на Украйна се обърна с молба към населението да намали потреблението на енергия с 25%. Доставките на електроенергия са под контрол въпреки поредицата руски атаки срещу инфраструктура за производство на електроенергия и няма място за паника, уточниха от украинското енергийното министерство.

Украйна скоро ще започне да евакуира хората, които искат да напуснат отвоювания южен град Херсон и околните райони заради щетите, нанесени от руските сили при атаки с дронове, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Желание да напуснат въпросните зони са изразили възрастни хора, както и граждани, които са били засегнати от руските обстрели.

Полша отказа участие на руския външен министър Сергей Лавров на срещата следващия месец на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. От руското външно министерство обявиха това решение за безпрецедентно и провокативно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments