20.9 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоНа фокусУправляващата коалиция обсъжда оттеглянето на двете кандидатури за шеф на БНБ

Управляващата коалиция обсъжда оттеглянето на двете кандидатури за шеф на БНБ

Лидерите на четирите управленски формации се събират на Коалиционен съвет. Очаква се основна тема да е ситуацията около избора на управител на БНБ.

Управляващата коалиция ще обсъди предложението за оттеглянето на двете кандидатури за управител на БНБ.

Изборът на гуверньор предизвика напрежение между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ и от двете формации си размениха взаимни обвинения в натиск и в непристойни реплики.

В петък кандидатът на ИТН Любомир Каримански  съобщи, че е получил заплахи да се откаже от състезанието с конкурента си Андрей Гюров от ПП, а вчера зам.-председателят на НС Ива Митева съобщи, че му е било предлагано да стане представител в Световната банка срещу оттегляне.

Предложението за оттегляне на двамата кандидати бе направено първо от „Демократична България“, а след това бе потвърдено от БСП.

На този етап, според лидера на БСП Корнелия Нинова, премиерът Кирил Петков е изразил готовност да оттегли номинацията си за Андрей Гюров, но от „Има такъв народ“ не са склонни да отстъпят за Каримански. Но и двете спорещи формации в изявленията си досега твърдят, че това не може да е повод за разпадане на коалицията.

Сред другите теми са позицията на България по ветото за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, предоставянето на военна помощ за Украйна и готвената актуализация на държавния бюджет.

Очаква се да бъде поставен въпросът за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофонова, за което настояват отново от „Демократична България“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments