Управляващите в Италия спечелиха регионалния вот в Ломбардия и Лацио

0

Управляващата дясноцентристката коалиция в Италия спечели местния вот за областни управители в Ломбардия и Лацио.

Право на глас имаха една четвърт от гласоподавателите в Италия равно на 13 милиона души. От тях гласуваха само 40%, с 30 пункта по-малко от преди 5 години.

Изключително ниска избирателна активност с рекорд за Рим от 35%, която се оказа успешна за дясното политическо пространство начело с управляващата партия „Италиански братя“.

В област Ломбардия с избирателна активност 42%, се потвърди мандата на досегашния областен управител от „Лига“ Атилио Фонтана. Той спечели  с почти 54% от гласовете пред кандидата на лявоцентристката коалиция Пиерфранческо Майорино. За него има най-много предпочитания към Демократическата партия, на която е член, докато Фонтана дължи успеха си на гласувалите за „Италиански братя“, а не на своята „Лига“.

Област Лацио ще управлява бившият председател на италианския Червен кръст и представител на дясната коалиция Франческо Рока. Той не членува в партия, но е с десни убеждения. Успя с гласовете на „Италиански братя“ , изпреварвайки с почти 20% Алесио Дамато от лявоцентристката коалиция, която управлява областта до сега.

Важният въпрос за управляващото мнозинство и опозицията е как да се преодолее нежеланието на италианците да гласуват. На парламентарния вот преди пет месеца гласуваха само 64% от тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук