21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиУрсула фон дер Лайен: ЕС обмисля голям пакет от помощи за Тунис

Урсула фон дер Лайен: ЕС обмисля голям пакет от помощи за Тунис

Европейският съюз е готов да отпусне до 900 милиона евро за подпомагане на икономиката на Тунис, както и незабавна допълнителна бюджетна помощ от 150 млн. евро, „след постигане на необходимото споразумение“, обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

ЕС е готов да предостави на Тунис и 105 млн. евро за управление на границите, издирвателни и спасителни дейности, мерки за борба с трафика на хора и връщане на мигранти, за да се справи с миграционния проблем, заяви Фон дер Лайен при посещението си в северноафриканската страна заедно с министър-председателката на Италия Джорджа Мелони и премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Помощта е почти три пъти по-голяма от средното годишно финансиране, предоставяно от ЕС на Тунис за справяне с миграцията през последните две години, заяви Комисията.

ЕС и Тунис „имат огромен интерес от разчупване на циничния бизнес модел на контрабандистите и трафикантите“, заяви Урсула фон дер Лайен в присъствието на Мелони и Рюте след среща с президента на Тунис Каис Сайед.

Мелони, която отдавна настоява за споразумения с Тунис за спиране на мигрантските лодки към Европа, говори днес за предприемането на „важна първа стъпка“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments