19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоЕвропейски хроникиУрсула фон дер Лайен пристигна в Киев за разговори с украинския президент...

Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев за разговори с украинския президент Зеленски в Деня на Европа

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Тя отбеляза, че Европейският съюз се фокусира върху увеличаването на натиска върху Русия, гарантирането на пълното изпълнение на санкциите и затварянето на съществуващите „вратички“ за избягването им. „Решени сме да затворим съществуващите вратички. Никой не бива да се съмнява в това“, каза тя пред журналисти от Европейския нюзрум, един от основателите на който е и БТА.

Посещението на Фон дер Лайен се осъществява в символичен ден, когато ЕС празнува трайния мир, установен след края на Втората световна война пред 1945 г., докато Русия отбелязва победата над нацистка Германия с ежегоден военен парад.

Вчера Зеленски обяви, че Украйна ще започне да чества 9 май като Ден на Европа.

Фон дер Лайен изтъкна значението на тази дата. Тя определи посещението си в този ден като символично, но и като „знак за ключова и съвсем прагматична реалност: ЕС работи ръка за ръка с Украйна по много въпроси“.

Председателката на ЕК не намекна по никакъв начин кога Украйна може да стане част от 27-членния съюз, но подчера, че Украйна е част от Европейското семейство.

Една от целите на разговорите със Зеленски е „подготвянето на почвата за начало на преговори за присъединяване“, каза тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments